Entremets Passionata

Selle nädala viimane kook kandis kirglikku nime entremets Passionata. Sõna entremets kasutavad prantslased sellise koogi kohta, milles on koos erinevat liiki kihid ja struktuurid – krõmpsud, pehmed, õhulised.. Sõnasõnaline tõlge on aga “toidukäikude vaheline” ning algselt tähistatigi selle sõnaga väikesi kergeid ampse, mida serveeriti erinevate söökide vahepeal. Tänapäeval on entremets kasutusel ainult magustoitude kohta – lisaks eristruktuurilistele kookidele võib entremets‘ks olla näiteks ka mõni kreem, suflee, puding, jäätis..

Prantsuse keele sõnavara toidumaailmas on üldse väga rikkalik. Kui eesti keeles on põhimõtteliselt kõik “koogile” & “tordile” taandatav, siis prantslastel on gâteau, tarte, tartalette, tourte, cake, entremets, pièce montée, petit four… Ka pannkoogi jaoks on kaks eraldi sõna – crêpe ja galette.

No vot. Meie jaoks koolis oli see esimene entremets. Sinna läks kolm erinevat tainast – kaks erivärvilist sigaretitainast (millest tavaliselt tehakse õhukesi küpsiseid), Joconde’i biskviit ja mandlidacquoise, lisaks 2 erinevat mousse’i, metsmaasikad ja glasuur. Retsept võttis enda alla kaks A4 lehte. 🙂

Kook on iseenesest üsna lihtsa välimusega, aga ilusat värvi – eks on ju nimigi Passionata. 🙂 Chef O tegi demol valmis sellised, pööratagu tähelepanu kahevärvilisele äärele:

DSC_0279

Läbilõiget näeb siit degustatsioonitaldrikult:

DSC_0281

See on kook, mis lihtsalt sulab suus – kõik maitsed ja struktuurid on omavahel taevalikus tasakaalus. Mmm!

Lisaks Passionatale tegi Chef marmelaadikomme. Meie oma praktikas marmelaadi ei teinud, aga iseenesest pole selle valmistamises midagi keerulist – umbes nagu moosikeetmine. 🙂

Kahjuks praktika polnud sel korral eriti tore. Nimelt pidime mõned asjad tegema paaritööna ja just minu paariliseks sattus meie grupi ainuke, aga see-eest ekstreemne udupea. Põhimõtteliselt pidin tegema tööd kahe eest ja siis veel igat oma sammu talle selgitama. Uh! Esimest korda kooliajal ootasin, millal praktika ükskord läbi saaks 🙂

Lõpp oli siiski õnnelik ja Chef Q kiitis mu Passionata heaks.:)

DSC_0306

Rubriigid: Kokakool Pariisis. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s