Jõulumeeleolu, maasikad ja makroonid

12

Eile oli mul siis lõpuks mahti Pariisi peal väike jalutustiir teha – alustasin Madeleine’i kiriku juurest ja lõpetasin Cité saarel. Seadsin oma teekonna nii, et ette jääksid ka mõningad lemmikud raamatu- ja kondiitritarvete poed. Rue Montmartre’il on näiteks üks kahekorruseline raamatupood, mis on spetsialiseerunud ainult kokaraamatutele – seal möödus paar tundi täitsa märkamatult, aga lõpuks lahkusin ikkagi ilma ühegi ostuta.. Sest mul kodus on juba mitu riiulitäit oma järge ootamas.

Pariisis on sügis. See tähendab, et sooja on napilt 10 kraadi, on udune ja pilvine ning iga päev tibutab vihma. Selline ilm tegelikult sobib Pariisile ja meelitab kohvikutesse sisse astuma.

Linnapildis annab tooni juba jõulumeeleolu – kaunistused on igale poole üles seatud ja vitriinidest vaatavad vastu päkapikud. Eelmisel nädalavahetusel avati Champs-Elysées’l kuuldavasti juba ka jõuluturg.. Iga-aastane suursündmus, mis paljude riikide meedias kajastamist leiab, on kahe luksuskaubamaja – Printemps’ ja LaFayette’i – jõuluteemaliste vaateakende avamine. Mõlemal kaubamajal on paarkümmend suurt akent, kuhu jõuludeks kujundatakse liikuv ja sädelev võlumaailm, iga aken justkui omaette väike etendus. Muidugi püüavad kaubamajad teineteist üle tumbata, kutsudes oma aknaid kujundama maailmakuulsaid kunstnikke. Kui 2011. aastal oli suursponsoriks Chanel, siis seekord esitleti Printemps’ akendel vihmavarjudega ringilendavate nukkude vahel Burberry tooteid.

1

Sees avaneb ahhetamapanev vaade:

DSC_0121

 

13

Käisin ära ka LaFayette’i katuseterrassil, kuhu ma imelikul kombel varem veel jõudnud ei olnud. Üllatav oli selle terrassi suurus ja rohelist muru imiteeriv kate – otsekui suur golfiväljak ooperiteatri taga:

DSC_0096

Nüüd natuke ka koolijuttu. Täna oli meil teemaks maasikakook – le Fraisier. Põhimõtteliselt kook, mida ma sel kevadel ja suve hakul kodus korduvalt tegin, küll selle erinevusega, et mina panin täidiseks kohupiimakreemi, siin aga kasutatakse mousseline’i kreemi, st keedukreemi, kuhu on sisse klopitud ports võid. Tundus lihtne väljakutse. Demol näitas chef T. meile koogisisu vormistamise samm-sammult ette:

1

Ja chefi töö tulemus:

2

Ka see kook on äärmiselt maitsev – degustatsioonitaldrik tühjenes märkamatult. Tundub, et keskastme koogid on algtaseme omadest tüki maad paremad – prügikasti, kuhu varem rändas paljude taldrikute sisu, nüüd enam naljalt midagi ei jõua.

Paraku praktikatund ei läinud nii hästi, kui oleks arvanud ja tahtnud. Põhjuseks see, et esimest korda saime juhendajaks chef C,. kes on tuntud oma labiilse närvisüsteemi poolest. Ühel hetkel võib ta olla suurepärases tujus ja järgmisel hetkel röökima pista, lubades kogu grupile panna hindeks nulli. Täna tuli neid nullilubadusi nii mitu korda järjest, et chef leidis, et meil tuleks oma varasemates praktikates kogutud punkte hakata talle tagasi andma. Sellises närvilises õhkkonnas töötades on vead kerged tulema. Lisaks tahtis chef C., et teeksime mitmeid asju vastupidiselt sellele, mida chef T. demol näidanud oli ning kõige tipuks ei lubanud koogi peale pritsida Itaalia beseest kaunistust – tema meelest oli ilusam ilma. Need, kes olid chef T. eeskujul oma koogid kaunistada jõudnud, pidid selle maha kraapima ja koogi pealispinna siledaks siluma.

Ma olin esimene, kes oma koogi valmis sai ning chef jagas selle eest heldelt kiidusõnu. “Timing” on meil siin vist kõige olulisem kriteerium üldse – et mahuks täpselt 2,5 tunni sisse ja ei sekunditki rohkem. Siis on loota, et suudad ka eksami sooritada. Seni olen ma kõik oma koogid vähemalt pool tundi enne seda tähtaega valmis saanud, näis kuidas edaspidi olema hakkab. Aga jah, ise ma oma seekordse sooritusega rahule ei jäänud.

3

Õhtul oli meil veel üks demo, mille teemaks “restoranimagustoidud” ehk siis sellised magustoidud, mis ehitatakse tellimuse peale ja portsude kaupa restoraniköögis taldrikule üles. Chef valmistas neid kolme sorti – aniisikreemi täidisega suur makroon vaarikakastmega:

4

śokolaadifondant valgest šokolaadist jäätise ja mandlikrõpsudega (krõpsude nimi prantsuse keeles on “nid d’abeille” – “mesilaspesa”):

7

ja brüleekreem:

5

Kõik oli ülimalt nämm! Homme hommikul tuleb meil praktikas siis seda makrooni-magustoitu teha. On, mida oodata! 🙂

 

 

Advertisements
Rubriigid: Kokakool Pariisis. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s