Esimesed demod ja praktikad

 

DSC_0064

Kaks esimest koolipäeva on nüüd siis selja taga. Mõlemal päeval läksin hommikul kaheksaks kooli ja enam-vähem õhtul kaheksaks jõudsin koju. Esmaspäeval oli kaks demo ja üks praktika, teisipäeval kaks praktikat ja üks demo, kõige selle tulemusel on mul nüüd kodus külmkapis neli kooki, ootamas nädalalõppu ja külalisi. Õnneks on sellel külmkapil siin ka päris suur sügavkülma osa, nii saab nädala alguse koogid parema säilivuse huvides paariks päevaks sügavkülmutada. 🙂

Ehkki minu eelmise kursuse lõpust on juba poolteist aastat möödas (kuhu see aeg küll on kadunud?), on koolis kõik endine ja tuttav. Samad ruumid, samad chefid, koguni mõned õpilased on samad – 3 inimest minu algkursuselt jätkab nüüd viimasel, kõrgemal tasemel. Neid esimesel päeval kooli peal nähes tekkis kohe täitsa kodune tunne. Lisaks on vahva see, et ma ei olegi praegu ainuke eestlane koolis – kokku on meid kolm, igal tasemel üks!

Riietusruum ei ole mul seekord sama, mis eelmisel aastal, ning ehkki seda on raske kui mitte võimatu uskuda ja ette kujutada, siis on praegune isegi VEEL kitsam. Riidekapid on ca 20 cm laiused ja paigutatud kahe korrusena, kahe kapirea vahe on umbes meeter. See tähendab, et ühe ruutmeetri peale peab mahtuma riideid vahetama 12 naist, ei rohkem ega vähem. Ja enamasti tulevad need naised riietusruumi samal ajal ja suure kiirusega – kord on koolis range ja hilinejaid klassi ei lubata. See riietumisakrobaatika ongi minu jaoks kõige raskem ja väsitavam osa kogu selle kooli juures – ka kõige keerulisem praktika on selle kõrval tühiasi. Tõeline meistritöö on hoopiski mahutada sinna 20 cm kappi oma talvemantel ja üleriided, koolivorm ja kokakingad, õppekaust, kõik köögiriistad- ja tarvikud, koogikarbid ja muu hädavajalik träni ning seejuures näha iga sekund välja puhas ja triigitud, sest õpilaste korrektset välimust kontrollitakse koolis igal sammul (kuuldavasti pidi äsjalõppenud kursusel mitu inimest ebakorrektse riietuse tõttu isegi kooli pooleli jätma). Isegi meie rühma hiinlased ütlevad, et riietusruumi tingimused on ebainimlikud ja kui seda leiavad juba hiinlased, kes ometi peaksid olema kitsaste pindadega harjunud, siis võib uskuda, et olukord on tõesti hull.

Grupp tundub mul selgi korral olevat väga sümpaatne, ehkki pole veel jõudnud kõigiga tutvuda. Nagu ikka, on enamik Aasia riikidest – kamp hiinlasi, siis Jaapan, India, Malaisia, Kuveit, Taivan, Singapur, Lõuna-Korea… Väga globaalne seltskond. Ma teen küll ka oma igapäevast tööd üsna rahvusvahelises keskkonnas, aga see on ikka selline Euroopa-sisene asi. Nüüd aga istun loengus näiteks hiinlase ja jaapanlase vahel ning kui tahaks kõrvalistuja konspektist mõnda kõrvustläinud sõna kiigata, siis võta näpust – nii ühel kui teisel pool on paber kaetud kalligraafiliste hieroglüüfide ja logogrammidega.:)

Aga nüüd siis kookidest ka. Esimese demo ja praktika teema oli meil “gateaux de voyage” ehk siis “reisikoogid”, st sellised koogid, mida ei pea hoidma külmkapis vaid võib reisile kaasa võtta. Chef tegi kolme sorti: Streusel, Pavé aux Amandes ja Écossais, meie praktikas tegime ainult esimest kahte.

Nii esimene demo kui ka praktika sattus olema kohe mulle eelmisest korrast kõige ebameeldivama chefiga ning siis veel teine praktika ka kohe otsa. Vaatasin siis, et paha lugu, ta ongi vist meie kursusel üks põhiõpetajaid ja see võib kogu kooliaja ära rikkuda, vaja kiiresti suhtumist muuta. Sest olukorda ma ju muuta ei saa, eks ole. Otsustasin seega, et ta on nüüdsest üks mu lemmikchefe:). Uskumatu, kui palju on inimese peas ja suhtumises kinni. Niipea, kui selle otsuse vastu võtsin, läks tuju heaks ja praktika sujus suurepäraselt. 🙂

Streusel kujutab endast eesti mõistes purukooki, kus lehttainast alusele laotakse kohupiimakihile puuviljad (meil aprikoosid), mis kaetakse magusa puruga. Puru tegemiseks on koolis väga praktiline rest, kust tainapall lihtsalt läbi surutakse.

Pavé aux Amandes on mandlijahust lihtne kook. “Pavé” tähendab prantsuse keeles tänavakivi, ilmselt viitab nimetus koogi neljakandilisele kujule.

Chefi koogid tulid välja sellised:

DSC_0012

DSC_0011

Ja minu omad:

20141117_145534

20141117_144246

Teise tunni teemaks oli vaarika-granadilli tartalett. Oo, mis ilusad värvid ja maitsed! Esimesel kursusel me ju peale õuna ühtegi puuvilja ega marja käega ei katsunud, nüüd siis lõpuks ometi!

Chef tegi demol lisaks veel ka sidrunitartalette ning tema looming kukkus välja selline:

DSC_0018DSC_0017

Kõik koogid olid kohutavalt maitsvad! See oli esimene kord, kui ma demole järgneval degusteerimisel oma taldriku täiesti tühjaks sõin. Ja ometi oli taldrikul paras kuhi:

DSC_0021

Minu vaarika-granadilli kook tuli välja selline:

20141118_104235

DSC_0072

Kolmandal tunnil õppisime tegema eksootilist Jamaika-nimelist kooki: Gâteau Jamaïque. Põhjaks ja ümbriseks läks rummiga immutatud Joconde’i biskviit. Ma ei tea, miks on sellel mandlijahubiskviidil selline nimi ja kas sel on ka mingit pistmist Mona Lisaga (prantslased kutsuvad Mona Lisat teatavasti “La Joconde’iks”). Igal juhul on tegemist tänuväärse mandlimaitselise õhukese tugeva biskviidiga, mis sobib hästi mousse’ide ümber või vahekihiks korruskookidesse. Enne ahjupanemist katsime selle biskviidi veel rikkaliku kookose-pistaatsia-mandlilaastupuistega, mis andis hiljem koogi servale väga huvitava reljeefse pinna:

DSC_0068

Lisaks biskviidile läks Jamaikasse kahte sorti vahtu – kookosvahtu ananassitükkidega ning mango-granadillivahtu. Kõige peale veel eksootilised puuviljad.

Chefi Jamaikad:

DSC_0025

Minu oma:

DSC_0031

Ja kogu meie grupi looming:

DSC_0034

DSC_0036

Kahjuks sai nende kookide kaunis välimus küll tunni lõpus natuke rikutud, sest chef tahtis kontrollida sisuks oleva kahe vahu konsistentsi ning tõstis iga koogi keskelt supilusikatäie vahtu välja.

DSC_0040

 

Advertisements
Rubriigid: Kokakool Pariisis. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s