Tort isamaale

SAM_0642Nami-Nami kokandusportaalis kuulutati laupäeval välja selle aasta isamaaliste tortide võistlus, järjekorras juba kuues. Mina ei ole sellel võistlusel varem osalenud, aga sel aastal mõtlesin, et prooviks ka. Sest eks ma olen ju viimasel ajal natuke kätt harjutada saanud.

IMG_0008Varasemate aastate esikümnesse jõudnud tordid on kõik olnud väga kaunid, aga koloriidilt tihtipeale pigem karged, monokroomsed, sini-must-valgega mängivad.  Eestimaal on aga kindlasti olemas ka oma värviline külg, mis eriti hästi tuleb esile meie kaunis rahvakunstis. Kuna 2014. aasta on ka laulupeoaasta, kus taas lööb särama see triibuseelikute värvipillerkaar, tuli idee valmistada:

SAM_0662Rukkijahuga kohupiima-pohlatort “Muhu kaunitar teel laulupeole”

Alustuseks küpsetasin rullbiskviidi. Sinna läks:

4 muna

120 grammi suhkrut

80 grammi rukkijahu

40 grammi mandlijahu.

Munakollased ja -valged vahustasin eraldi. Kuna rukkijahu on biskviittaignas nisujahust raskem, on oluline vahustada munad väga kõvaks, et biskviit ikka piisavalt kerkiks.

Jahtunud biskviidi vahele määrisin purgitäie pohlamoosi ja 200 gr kohupiima ning keerasin rulli. Kohupiima ma suhkrut ei lisanud, sest mulle meeldivad pigem vähemmagusad asjad ning Eestiga väga magus nagu hästi ei seostu ka. Küll aga maitsestasin kohupiima ohtralt vanilliga ning kreemisuse huvides lisasin ka 100 ml vahukoort, mille vahustasin samuti ilma suhkruta.

Meil siin Belgias tavapoodides õiget kohupiima ei müüda, aga õnneks on olemas Vene ja Poola poed, kus kohupiima pakutakse mitmekesises valikus, 0%lisest 30%liseni. Mina kasutasin seda viimast.

Rullbiskviidi lõikasin viiludeks ja vooderdasin viiludega KitchenAidi mikseri kannu. Printsessikookide tegemiseks on müügil küll ka spetsiaalsed seelikuvormid, aga ma proovisin hakkama saada käepäraste vahenditega ja võin kinnitada, et KitchenAidi kann sobib hästi Barbie-tüüpi nuku mõõtudega.

Vooderdatud vormi läks kihtide kaupa 3 źelatiinilehega paksendatud pohlamoos ja kohupiima-vahukoore segu.

SAM_0657Enne iga järgmise kihi pealevalamist ootasin, kuni eelmine oli tahenenud, et kihid ei seguneks ja tekiks ilus triibustik. Vahepealset aega kasutasin selleks, et teha 2 munast, 60 grammist suhkrust ja 60 grammist rukkijahust veel üks biskviittaigen, millest küpsetasin 2 ringi – ühe diameeter 15 cm ja teise 20 cm. Esimene neist läks kohupiima ja pohlamoosi kihtide vahele tugevduseks ja teine kõige lõpus peale põhjaks. Kannu ma päris täis ei ladunud, et seeliku suurus oleks proportsioonis nuku mõõtudega.

Seejärel läks tort külmkappi tarduma. Järgmisel päeval katsin väljakummutatud koogi martsipaniga ning lisasin kohalikust mänguasjapoest ostetud ja toidukilesse mässitud nuku, kellele ma nikerdasin selga pabertaskurätikust teemakohase pluusi. Nuku jalad on peenikesed ega võta palju ruumi – nende jaoks tuleb tordi keskele lõigata ümmargune avaus, mille servad saab hiljem vööga ära sättida.

Seeliku altäär on kokku kleebitud mitmest tükist:

IMG_0001Valmis tordil olid maitsed ilusas tasakaalus – rukis, pohl ja kohupiim sõbrunesid kenasti ning vähemagusat sisu täiendas magus martsipankate.

SAM_0666

Rubriigid: Kodumaal. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

3 Responses to Tort isamaale

  1. naminami ütles:

    Armas Mercredi, suur aitäh imearmsa tordiga osalemise eest ja selle eest ka aitäh, et nii toreda avapaugu andsid 🙂

  2. Lilian ütles:

    Müts maha, kübar maha selle ilu ja vaeva ees!! (Ja enam kui kindel, et ka maitse ees!)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s